Znaczenie witamin w psiej diecie, część 1

09-04-2020 - Autor: As-Pol

Na naszym blogu poruszaliśmy wielokrotnie temat prawidłowego żywienia psa. Osobne wpisy poświęciliśmy już także poszczególnym składnikom odżywczym takim jak tłuszcze czy węglowodany. Dzisiaj bohaterem będą witaminy. Nie zwracaliście na nie dotąd szczególnej uwagi? Pora to zmienić!

Dbając o zdrowie czworonoga i chcąc aby jak najdłużej był on w pełni sił, podawanie mu witamin jest wręcz kluczowe. Witaminy to bardzo różnorodna grupa związków organicznych, odpowiadających m. in. regulowanie funkcjonowanie organizmu i stymulowanie naturalnych procesów obronnych, co skutkuje odpornością na wiele chorób. Witaminy dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.

Do rozpuszczalnych w wodzie należy witamina C i witaminy z grupy B, zaś w tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K. Pierwsza grupa jest wydalana z moczem i konieczne jest jej codzienne uzupełnianie, natomiast grupa druga może być magazynowana w organizmie.

Odpowiednia gospodarka witaminowa ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia i samopoczucie psów, jednak należy pamiętać, że nie tylko ich niedobór, ale także nadmiar może być szkodliwy. Witaminy rozpuszczalne w wodzie odpowiadają przede wszystkim za prawidłowy wzrost szczeniaka oraz odpowiednią kondycję skóry i sierści.

Za co odpowiadają poszczególne witaminy?

Witamina A odpowiada za ogólny wzrost i rozwój organizmu, kości i zębów, produkcję hormonów, widzenie, chroni przed nowotworami, jest przeciwutleniaczem i reguluje funkcjonowanie tkanek nabłonkowych. Jej niedobór skutkuje m.in. brzydkim zapachem skóry, wypadaniem sierści, częstymi złamaniami, zahamowaniem wzrostu i zaburzeniami w płodności. Witamina A w dużych ilościach jest toksyczna! Wywołuje drgawki, biegunkę, a jej długotrwały nadmiar może doprowadzić do śmierci organizmu. Ponadto podawanie za dużej dawki wit. A skutkuje kulawiznami i zmianami zwyrodnieniowymi wielu narządów wewnętrznych. Znajdziesz ją m.in. w rybach morskich, wątrobie wołowej i wieprzowej.

Witamina D wpływa na metabolizm kości, system mięśniowy, nerwowy i przemiany wapnia i fosforanów. Zapobiega także powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego. Jej niedobór prowadzi do samoistnych złamań, zapalenia spojówek, zmian skórnych, zwyrodnień układu kostnego oraz złego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Jej nadmiar powoduje deformuje kości i zmniejsza odporność, obniża apetyt, a sierść jest w złej kondycji. Znajdziesz ją m.in. w rybach, wątrobie cielęcej, wieprzowej i baraniej.

WItamina E dziaął przeciwkrzepliwie. Chroni również komórki przeciwko utleniaczami, a czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, wzmacnia naczynia krwionośne. Niedobór tej witaminy w organizmie skutkuje zaburzeniami w rozrodzie, zanikiem mięśni poprzecznie prążkowanych i uszkodzeniami mięśnia sercowego. Rany wolniej się goją a mięśnie szkieletowe ulegają osłabieniu. Jej nadmiar nie jest groźny, ponieważ jest nietoksyczna. Doskonałym źródłem są m.in. oleje roślinne.

Witamina K odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Odgrywa ważną rolę w gospodarce wapniowej, posiada również silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jej niedobór wpływa na problemy z krzepliwością, co skutkuje częstymi krwotokami. Z kolei jej nadmiar to przede wszystkim kłopoty z pracą wątroby.