Pies jest zwierzęciem mięsożernym. Co prawda od udomowienia minęło już 14000 lat, ale z perspektywy ewolucji to zaledwie krótka chwila. Decydując się na żywienie naturalne, mamy pewność co do jakości i składu serwowanego psu pożywienia. Unikamy dzięki temu nadmiaru węglowodanów, rezygnujemy również z konserwantów, które w dłuższej perspektywie mogą mieć negatywny wpływ dla zdrowia psa. Surowe mięso to synonim natury, jest gwarancją zbilansowanej diety odpowiedniej dla czworonogów.
Dla psów zaczynających żywienie naturalne, czyli tych które wcześniej jadły karmy komercyjne suche lub mokre albo jedzenie gotowane, żywienie zaczynamy od 1 dnia głodówki następnie przez 6 dni podajemy żołądki wołowe nieczyszczone.
Mięsa z dużym udziałem tłuszczu oraz węglowodany proste zawarte w odpowiednio dobranych warzywach pozwalają na wywołanie efektu anabolicznego.
Zestaw wystarcza na dla psa o masie około kg - dawka dzienna produktów mięsnych wynosi plus warzyw i oleju (za wyjątkiem okresu przejścia gdzie podajemy tylko żołądków dziennie).
Uwaga! Nie ma jednej jedynej idealnej dawki dla każdego psa, W zależności od stopnia aktywności lub stanu niedożywienia ilość podawanego mięsa można zwiększać do 4% masy ciała zwierzęcia - tym samym uzyskują dawkę równa mięsa, warzyw i oleju z łososia. W takim przypadku zestaw starczy na dla psa kg.
1 dzień – Głodówka | |
Od 2 do 7 dnia – Okres przejściowy | |