Olej ostropestowy 500 ml

  • Dodaj recenzję:
  • Waga: 0.5 kg
  • Dostępność: Jest Jest  (6 szt.)
  • szt.
  • 40,00 zł / szt.

Oleje roślinne w żywieniu psów. Profilaktyka i leczenie.

    Zastanawiając się nad składnikami diety naszego psa rozpatrujemy jej składniki , zawartość białka, włókna, tłuszczy, witamin itd.. Często wprowadzając żywienie naturalne u swoich pacjentów pytany jestem o nienasycone kwasy tłuszczowe – skąd je brać, czy je suplementować?

   Zanim opiszę działanie wybranych olejów muszę wspomnieć o bardzo ważnej kwestii. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe  to związki bardzo nietrwałe. Wrażliwe są one na dwa procesy: utlenianie(przyłączenie tlenu do wiązania podwójnego) lub wysycenie (pękniecie nietrwałego wiązania podwójnego i przyłączenie dwóch atomów wodoru). Zarówno wysycony jak i utleniony kwas tłuszczowy traci swoje właściwości. Co robić by ograniczyć te procesy? PREPARATY Z NNKT PRZECHOWUJEMY W CHŁODNYM MIEJSCU, BEZ DOSTĘPU POWIETRZA, W NIEPRZEŹROCZYSTYCH BUTELKACH- ZAWSZE!

   Otóż NNKT występują w tłuszczach roślinnych, rybach, tranie i mięsie zwierząt żywionych  pokarmami bogatymi w te związki. Najbardziej naturalnym źródłem wydaje się być mięso ryb lub tłoczony z nich olej lub tran ( właściwie tran to olej z wątroby Dorsza). Niestety niektórzy z naszych pupili nie tolerują zapachu ryby i nie chcą jeść posiłków z dodatkiem oleju rybiego czy tranu. Wtedy posiłkować się także możemy olejami roślinnymi. Oleje roślinne mają też wskazania jako suplementy lecznicze, którymi możemy wspomagać leczenie rożnych chorób- i o tych olejach chciałbym dziś opowiedzieć.


Olej ostropestowy 500 ml:

   
    Ostropest plamisty jest znana na całym świecie rośliną leczniczą na jego bazie wyprodukowano szereg suplementów diety wspomagających funkcjonowanie wątroby. Olej pozyskiwany z ostropestu ma więc właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych (Fuchs i in. 1997, Braun 2003, Sridar i in. 2004). Jest też silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki (Katiyar 2002, Cevolani i in. 2003, Ferguson 2005). Wykorzystuje się z ostropestu przede wszystkim właściwości odtruwające i ochronne miąższ wątroby ale tez i nerek, przed niszczącym działaniem trucizn (Salmon 2002, Ferguson 2005).

Działanie:

  • zaburzenia funkcji wątroby
  • zaburzenia dróg żółciowych tj. marskość wątroby, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby,
  • zapalenie jamy ustnej,
  • zapalenie dziąseł,
  • wydalanie substancji toksycznych z organizmu,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • normalizuje procesy trawienia,
  • wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate,
  • polepsza wzrok,
  • obniża ryzyko chorób serca i naczyń,
  • wzmacnia system odpornościowy.      

lek. wet. Wojciech Adamski

Logo