Sposób pakowania

 

Zamówione przez Państwa mięso jest pakowane w stanie zamrożonym -25 st. C i wysyłane w grubościennym, 3-warstwowym kartonie izolowanym płytami styropianowymi i owiniętym folią. Pozwala to na zachowanie mięsa w stanie zamrożonym w transporcie kurierskim przy temperaturach otoczenia ok. 20 st. C przez minimum 48 godzin. (W okresie jesienno-zimowym czas ten wydłuża się nawet dwukrotnie.)

Oprócz temperatury otoczenia na stan zamrożenia przesyłki wpływ mają:

- ciężar – im większy, tym dłużej mięso będzie zamrożone (tzw. inercja termiczna).

- rodzaj zamówionych produktów. Produkty zawierające więcej wody - podroby, żołądki (zwłaszcza z treścią), ryby, mieszanki owocowo-warzywne, ulegają rozmrożeniu szybciej aniżeli produkty składające się głównie z mięśni. Także udział niezmielonych kości skraca, proporcjonalnie do ich udziału, czas zamrożenia przesyłki. W przypadku zamówień mieszanych skrócenie czasu zamrożenia jest zazwyczaj niezauważalnie i może jedynie objawiać się np. częściowym rozmrożeniem produktów z większą zawartością wody. Gdy jednak udział podrobów, żołądków, ryb, niezmielonych kości, owoców, warzyw, suszek i olejów jest w przesyłce dominujący, czas jej zamrożenia może ulec istotnemu skróceniu.

Zalecamy mieć na uwadze powyższe informacje podczas przygotowywania zamówienia, aby dotarły do Państwa produkty w jak najlepszym stanie.