FAQ - Najczęściej zadawane pytania


Ten dział powstaje w oparciu o pytania naszych klientów, bądź osób, które rozważają zmianę sposobu żywienia swojego czworonoga na naturalny, oparty na surowym mięsie. Idea ta jest stosunkowo mało rozpowszechniona w Polsce i mimo licznych opracowań, nie zawsze właściwie przedstawiana, a niejednokrotnie wręcz wypaczana. Zrozumiałym jest zatem, że wiele osób ma wątpliwości, obawy, lub wręcz niechęć do tej z jednej strony banalnie prostej, a z drugiej wymagającej i bardziej pracochłonnej metody żywienia. Odpowiednia wiedza, cierpliwość, konsekwencja i włożony trud zaowocują nieocenionymi korzyściami w zdrowiu, witalności i długości życia psa. Czy warto podjąć ten wysiłek dla naszego najlepszego przyjaciela?...
Przedstawiane tu informacje nie wyczerpują poruszonych tematów, mamy jednak nadzieję, że będą pomocne w zrozumieniu podstawowych zasad dotyczących żywienia psa, staną się źródłem inspiracji do pogłębiania tej wiedzy, lub też skłonią do wyeliminowania dotychczasowych błędów.
Zachęcamy też do odwiedzenia naszego bloga http://blogzdrowypies.pl/, gdzie znajdą Państwo więcej informacji na temat żywienia psa, jego zdrowia, pielęgnacji, zachowań i innych.

 

Dlaczego warto karmić psy surowym pożywieniem?

Ponieważ pies jest zwierzęciem mięsożernym, a dokładnie mówiąc warunkowo mięsożernym. Od udomowienia psa minęło około 14000 lat. W odniesieniu do zmian ewolucyjnych to na tyle krótka chwila, że żaden gatunek nie jest w stanie zmienić się z mięsożercy w roślinożercę. Oczywiście psy mogą się adaptować do różnych sposobów żywienia, bo ogólnie mają świetny dar adaptacji (przystosowania się do różnych warunków środowiska), ale ich natura to mięsożerność. Dla psów i dzikich psowatych naturalnym pożywieniem będą ich ofiary, a także jaja ptaków oraz niewielka ilość pokarmu roślinnego (zawartość przewodu pokarmowego ofiary, zioła, trawy, owoce). 

  Jaki jest wpływ karmienia surowym mięsem na zdrowie i zachowanie psa? 

Już po kilku dniach od przejścia na karmienie mięsem widoczne są zmiany w wyglądzie i zachowaniu psa. Zmienia się jego metabolizm, a pierwszą tego widoczną oznaką jest zmiana sierści. Miejsce wypadającej zajmuje nowa, bardziej lśniąca i zdrowsza. Dzięki temu, że pies otrzymuje łatwo przyswajalny pokarm, poprawia się jego apetyt. Zwiększa się także jego aktywność, ma wyraźnie lepsze samopoczucie i jest bardziej skłonny do zabaw. Rzadziej się wypróżnia, gdyż większość pokarmu jest trawiona. Poprawia się ogólny stan zdrowia psa, zwiększa odporność na choroby i w znaczącym stopniu wzrasta długość życia.

  Kiedy zacząć karmienie surowym mięsem?

Najlepiej podawać delikatne surowe mięso szczeniętom od razu po zaprzestaniu karmienia mlekiem matki. Początkowo powinny to być 4-5 posiłków dziennie, składające się z lekkostrawnego zmielonego mięsa bez kości i chrząstki (na przykład mięso drobiowe, królik). Stopniowo dietę szczeniąt należy urozmaicać mięsami z dodatkami kości i chrząstki, tak by dostarczać im niezbędnego do wzrostu wapnia, oraz mieszankami owocowo-warzywnymi, rybami i olejami. Do 3-go miesiąca życia zaleca się podawanie łącznie mięsa surowego i dodatków w ilości 8-10% masy ciała dziennie. Po tym okresie ilość tę należy stopniowo zmniejszać do około 2-3% masy ciała na dzień.
Więcej w temacie "Jak i czym karmić szczenięta?"
W przypadku dorosłych psów można zacząć karmienie surowym mięsem w dowolnym momencie, z zachowaniem zasad, opisanych w punkcie "Jak przejść z karmy suchej na surowe mięso?"

  Jakie są optymalne zestawy w karmieniu surowym mięsem?

Nie można wskazać zestawu, który byłby najlepszy i uniwersalny dla wszystkich psów. Wymagania żywieniowe psa są różne w zależności od wieku, wagi, rasy, aktywności, pory roku lub stanu zdrowia. Poza tym psy mają różne upodobania i każdy uważny właściciel czworonoga z łatwością je rozpozna. Istnieją ogólne zasady w doborze pokarmu, takie jak:
- Pożywienie powinno być zbilansowane, to znaczy powinno zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, czyli białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały.
- Pożywienie powinno być urozmaicone, dzięki czemu zapewniamy psu wyżej wspomniane składniki odżywcze. Ponadto pies powinien być zaciekawiony zawartością miski. Zróżnicowane smaki i zapachy stymulują mózg psa i pobudzają jego układ trawienny do pracy.
- W okresie intensywnego wzrostu należy podawać mięsa z większą zawartością kości. Mieszanki mięsa z kością, mięsa z chrząstką lub dodatek całych kości pozwoli zapewnić psu niezbędną do rozwoju ilość wapnia, potasu i innych i składników mineralnych. Dietę uzupełniać olejami roślinnymi lub rybnymi.
- Kości w kawałkach są również istotne dla higieny zębów i dziąseł psa i z także tego powodu powinny być stałym elementem jego diety. Nie mogą one jednak stanowić głównego składnika, gdyż ich nadmiar może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do tzw. zaczopowania, czyli utwardzenia w przewodzie pokarmowym.
- Stałym elementem diety psa powinny być podroby i wnętrzności, zapewniające pełnowartościowe białka, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Mogą one stanowić do 10% posiłku, przy czym udział wątróbki powinien być ograniczony do maksymalnie 5% ze względu na wpływ na przyswajanie witaminy A. Wnętrzności z treścią (żołądki, żwacze) są istotne do rozwoju flory bakteryjnej, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego psa.
- W okresie jesienno-zimowym zaleca się podawanie mięs z większą zawartością tłuszczu lub dodawanie do posiłków łoju. Pozwoli to psu wytworzyć warstwę ochronną przed zimnem.
- Owoce i warzywa są cennym uzupełnieniem diety psa i można je podawać do 20% posiłku. Mogą to być m.in.: marchew, pietruszka, por, burak, kukurydza, ogórek, cukinia, sałata. Polecamy z naszej oferty rozdrobniony mix owocowo-warzywny oraz marchewkę. Nie wszystkie owoce i warzywa pies może jeść (więcej w temacie „Czego pies nie może jeść?), a niektóre (ziemniaki, strączkowe) można podawać tylko po ugotowaniu i w niewielkich ilościach.
- Oleje roślinne i rybie poprawiają trawienie i dostarczają psu cennych składników, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych i powinny być stałym dodatkiem posiłków, szczególnie gdy brak w nich ryb.
 - W przypadku psów z alergiami pokarmowymi należy wyeliminować z diety składnik alergenny. Jeśli nie jest on znany, należy zastosować dietę eliminacyjną (podajemy jeden rodzaj mięsa i jeden rodzaj owocu lub warzywa, by zidentyfikować który składnik jest alergenny i wymagający usunięcia z diety. Więcej w temacie "Które produkty są odpowiednie dla psów z alergią pokarmową?").
Pomocny w doborze zestawów może być nasz kalkulator diety psa - https://miesodlapsow.pl/dieta/.

 Czego pies nie może jeść?

Żartobliwie można powiedzieć, że pies może zjeść konia z kopytami i to dosłownie, choć oczywiście nie na jeden raz. Generalnie jednak wszystko co jest pochodzenia zwierzęcego może być przez psa strawione, a niektóre składniki, będące w naszym mniemaniu odpadem (np. kości, jelita) pełnią bardzo istotną rolę w odżywianiu i prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego psa.
Poza tym pies nie powinien jeść:
- mięsa zepsutego, spleśniałego;
- mięsa smażonego, przyprawionego lub przetworzonego (np. kotletów, kiełbas, parówek wędlin);
- gotowanych kości – proces gotowania zmienia strukturę kości, utwardza je i utrudnia ich trawienie, co w konsekwencji może doprowadzić do zatwardzenia lub nawet zaczopowania.  Gotowane  kości z drobiu i królika pod wpływem procesów trawiennych rozpadają się na drobne kawałki w kształcie igieł, które mogą wbijać się w ściany przewodu pokarmowego i powodować uszkodzenia.
- czekolady – już niewielka ilość może spowodować wymioty i biegunkę, a większa doprowadzić nawet do śmierci zwierzęcia;
- pieczywa – jest dla psa ciężkostrawne i może zalegać w układzie trawiennym, prowadząc do wzdęć i zaparć;
- mleka i przetworów mlecznych – dorosły pies nie wytwarza enzymu rozkładającego mleko;
- grzybów – w każdej postaci są dla psa ciężkostrawne;
- surowych jaj;
- słodyczy, gumy do żucia, – często zawierają ksylitol, rodzaj słodzika, który u psów podnosi poziom insuliny i może doprowadzić do uszkodzenia wątroby a nawet śmierci;
- winogron i rodzynek – powodują niestrawności i wymioty;
- szczawiu i szpinaku – może być przyczyną kamicy nerkowej;
- orzechów – ze względu na dużą zawartość tłuszczów mogą powodować wymioty i biegunkę, a nawet spowodować zapalenie trzustki. Szczególnie niebezpieczne dla psa są  orzechy makadamia, które mogą uszkodzić jego układ nerwowy;
- pestek z owoców i warzyw – są dla psa toksyczne, zawierają cyjanek i w większych ilościach mogą doprowadzić do wstrząsu a nawet śmierci psa;
- niektórych owoców i warzyw, w tym: awokado, cytrusów, bananów, ananasa, wiśni, kiwi, agrestu, truskawek, jeżyn, malin, śliwek, moreli, brzoskwiń, nektarynek, mango, papai, cebuli, szczypioru, brokułów, czosnku, surowych ziemniaków, bakłażana, papryki, warzyw powodujących wzdęcia;
- soli, pieprzu i innych przypraw – zaburzają funkcjonowanie układu pokarmowego, wątroby i nerek. Między innymi z tego względu należy z rozwagą podawać resztki z obiadu, chipsy, paluszki i inne przekąski;
- alkoholu, kawy, herbaty, kakao – dla psa są toksyczne, mogą powodować zatrucia, wymioty, biegunkę, a nawet spowodować śmierć.
Więcej informacji i porad dotyczących tego tematu znajdą Państwo w naszym blogu http://blogzdrowypies.pl/zywienie/

 Jak przejść z karmy suchej na surowe mięso?

Przestawienie żywienia psa z karmy suchej na surowe mięso w większości przypadków może nastąpić natychmiast, bez żadnego przygotowania i bez żadnych trudności. Warto by tę zmianę poprzedził dzień głodówki, a w pierwszym tygodniu istotną część pokarmu stanowiły żołądki z treścią. Bywa, że pies nie od razu zje surowe mięso. Należy dać mu trochę czasu i ewentualnie po kilku godzinach podać mu drugą porcję świeżego mięsa. W początkowym okresie należy podawać delikatne i łatwostrawne rodzaje mięs. Systematycznie dietę można urozmaicać, obserwując co pies zjada najchętniej. Układ pokarmowy psa powinien szybko i bezproblemowo przestawić się na normalną pracę.
Częściej zaleca się jednak metodę, która pozwala, by układ trawienny psa łagodniej przystosował się do nowego rodzaju pożywienia. Jest to szczególnie istotne w przypadku psów starszych, osłabionych, mało aktywnych lub z alergiami. W okresie przejściowym, trwającym od 7 do 14 dni do dotychczasowego pożywienia dodaje się początkowo niewielkie, z każdym dniem zwiększane porcje delikatnego, surowego mięsa. W zależności od reakcji psa na nowe pożywienie, w kolejnych dniach regulujemy proporcje dotychczasowej karmy i surowego mięsa, tak, by ostatecznie całość posiłków stanowiła karma naturalna. W okresie przejściowym nie zaleca się podawania mięsa mielonego z kością ani samych kości. Wskazane są mięsa drobiowe, z królika, podroby oraz żołądki z treścią. Można też przez pierwsze kilka dni podawać psu wyłącznie żołądki z treścią.
Niezależnie od wybranego przez nas sposobu przejścia na odżywianie psa surowym mięsem, warto tę decyzję skonsultować z weterynarzem. Należy także obserwować reakcje psa na nowe pożywienie, co zjada najchętniej, czy jest zaciekawiony nowymi smakami i zapachami. Może się zdarzyć, że w okresie przejściowym wystąpią wymioty lub rozwolnienie. Po dwóch-trzech dniach powinny one ustąpić, warto jednak w tym czasie częściej wyprowadzać psa na spacer. Należy też pamiętać o zapewnieniu psu wody, by nie dopuścić do jego odwodnienia.

 Czy karmienie psa surowym mięsem jest drogie?

Wbrew pozorom nie musi takie być. Oczywiście wszystko zależy od wyboru karmy, jednak jeżeli zależy nam na naszym czworonogu, to nie będziemy mu podawać tanich i małowartościowych karm. Generalnie koszty, z jakimi musimy się liczyć w przypadku karmienia surowym mięsem są porównywalne do tych, które ponosimy kupując lepsze gatunkowo mięso w puszkach lub bardzo dobrą suchą karmę. Nie wszystko jednak można przeliczać na pieniądze, a już na pewno nie zdrowie i życie naszego ukochanego pupila. Korzyści z karmienia psa surowym mięsem są tak cenne, że trudno ich nie docenić. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że niezwykle rzadko zdarza się, by ktoś, kto zdecydował się na ten rodzaj karmienia, wrócił do karmy suchej lub z puszek.
Pewnym ułatwieniem w oszacowaniu kosztów karmienia psa surowym mięsem jest nasz kalkulator https://miesodlapsow.pl/dieta/

 Dlaczego mój pies ma rozwolnienie po surowym mięsie?

Czasami zdarza się, że gdy przestawiamy psa na odżywianie surowym mięsem występują u niego wymioty lub rozwolnienie. To znak, że układ pokarmowy nie przystosował się jeszcze do nowego rodzaju pożywienia. Może to trwać dwa do trzech dni i jeśli ma w miarę łagodny przebieg, nie powinno nas ani psa zniechęcić. Częste, gwałtowniejsze lub dłużej utrzymujące się rozwolnienie powinno nas jednak skłonić do konsultacji weterynaryjnej. Aby proces przejścia z karmy suchej lub przetworzonej na surowe mięso był jak najmniej problemowy warto przestrzegać zasad opisanych w temacie „Jak przejść z karmy suchej na surowe mięso?”.

 Jakie są optymalne ilości w karmieniu surowym mięsem?

Ogólne zasady dotyczące wielkości posiłków w przypadku stosowania karmy naturalnej dla psów młodych i dorosłych przedstawia poniższa tabela.

Waga psa Mała aktywność (2 %) Duża aktywność (3 %)
10 kg

200 g mięsa + 40 g mix owocowo-warzywny + 2 ml oleju

300 g mięsa + 60 g mix owocowo-warzywny + 2 ml oleju
20 kg 400 g mięsa + 80 g mix owocowo-warzywny + 5 ml oleju 600 g mięsa + 120 g mix owocowo-warzywny + 5 ml oleju
30 kg 600 g mięsa + 120 g mix owocowo-warzywny + 9 ml oleju 900 g mięsa + 180 g mix owocowo-warzywny + 9 ml oleju

 

Powyższe wartości mają charakter orientacyjny. W praktyce sami dość szybko nauczymy się dozować odpowiednie porcje dla naszego psa. Będą się one zmieniały w zależności od rodzaju (kaloryczności) karmy, od pory roku, aktywności psa, wieku a nawet jego nastroju.
W przypadku szczeniąt zaleca się podawanie posiłków stanowiących łącznie dziennie 8-10% masy ciała. Od 3 miesiąca życia psa tę dawkę stopniowo zmniejszamy, tak by po zakończeniu jego wzrostu osiągnąć poziom 2-3%.
Więcej informacji na stronie: www.miesodlapsow.pl/dieta

 Jak najlepiej rozmrozić mięso?

Najprościej – wyjąć odpowiednio wcześnie z zamrażarki i przechowywać w lodówce. Jeśli zależy nam na szybszym rozmrożeniu, opakowanie można włożyć do naczynia z wodą. Jeszcze szybciej rozmrozimy mięso w kuchence mikrofalowej z opcją rozmrażania.
Nie zalecamy rozmrażania w piekarniku, na patelni lub w garnku, na kaloryferze, czy bezpośrednio w promieniach Słońca.

  Czy surowe mięso trzeba gotować?

Nie. Układ trawienny psa jest w naturalny sposób przystosowany do trawienia surowego mięsa. Gotowanie jest nie tylko zbędne, ale powoduje jeszcze utratę cennych składników odżywczych. Traci się także istotne dla psa walory smakowe surowej karmy. Ewentualnie można gotować mięso w okresie przejściowym, gdy przestawiamy psa z karmy gotowej na naturalną oraz gdy pies jest chory i uzasadnia to jego stan (Warto skonsultować to z weterynarzem.). Zdecydowanie odradzamy gotowanie kości, gdyż proces gotowania zmienia strukturę kości, utwardza je i utrudnia ich trawienie. Może to spowodować zatwardzenie lub groźne dla życia psa zaczopowanie.

 Czy mogę mieszać suchą karmę z surowym mięsem?

Generalnie nie zaleca się mieszania różnych rodzajów karm. Głównie z tego względu, że różne pokarmy mogą być w różnym czasie trawione przez układ pokarmowy psa (surowe mięso jest znacznie szybciej trawione niż sucha karma), co może stać się przyczyną niestrawności, wzdęć lub innego rodzaju zaburzeń trawiennych. W skrajnym przypadku, po wypiciu wody po posiłku, sucha karma może spęcznieć w układzie trawiennym psa, stwardnieć i doprowadzić do zagrażającego życiu zaczopowania.
Zupełnie bezzasadne jest założenie, że karmy mięsnej jest za mało i pies nie najadł się do syta, należy mu więc dać jeszcze suchą karmę. Pamiętajmy, że łapczywe jedzenie psa wcale nie musi być symptomem jego niedożywienia, a być po prostu efektem dobrego apetytu.
Jeśli jednak nie chcą Państwo zupełnie zrezygnować z karmy gotowej (suchej, z puszek, gotowanej itp.), to proszę przestrzegać zasady, by nie łączyć różnych karm w jednym posiłku. Można na przykład rano podać psu niezbyt obfitą porcję karmy gotowej, a w drugim, popołudniowym posiłku karmę mięsną.

 Co mogę dodawać do surowego mięsa (kasze, ryż ziemniaki itp.)?

Optymalne zestawy żywieniowe, gwarantujące dostarczenie psu wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania i dobrego zdrowia składają się z surowego mięsa (z różnym udziałem kości i podrobów), owoców i warzyw (lub mieszanki owocowo-warzywnej) oraz oleju roślinnego lub rybiego. Ewentualnie z oleju można zrezygnować, o ile stałym elementem (optymalnie - raz w tygodniu) diety psa są ryby. Oprócz gotowych zestawów istnieje bardzo dużo produktów roślinnych, które możemy psu podawać wraz z surowym mięsem, oczywiście z wyłączeniem tych opisanych w punkcie „Czego pies nie może jeść?”. Dodatek ryżu lub ziemniaków puree zamiast warzyw jest jak najbardziej właściwy, o ile nasz pies nie jest na któryś z tych składników uczulony. Cennym źródłem witamin i minerałów jest także kasza gryczana, która ponadto bardzo dobrze wpływa na układ trawienny i immunologiczny psa (hamuje wchłanianie glukozy do krwi). Można także podawać psu kaszę owsianą i jaglaną. Niewskazane są natomiast kasze zawierające gluten, który jest jednym z głównych czynników wywołujących alergie i nietolerancje pokarmowe. Chodzi przede wszystkim o pęczak, orkisz i kaszę mannę. Jeśli nie ma reakcji alergicznej pies może też jeść makaron, jednak niezbyt często i lepiej zastąpić go ryżem lub kaszą.
Pamiętajmy przy tym, że kasza, ryż, czy ziemniaki powinny być dodatkiem, surówką, w posiłku psa, a nie być jej głównym składnikiem. Należy też mieć na uwadze, że układ pokarmowy psa nie trawi celulozy, dlatego wszelkiego rodzaju dodatki roślinne powinny być dobrze ugotowane w nieposolonej wodzie (ryż, kasza, ziemniaki), a w przypadku owoców – drobno rozdrobnione.

 Czy resztki z obiadu są dla psa szkodliwe?

Zarówno ze względów żywieniowych jak i behawioralnych należy z rozwagą podchodzić do karmienia psa resztkami z naszego stołu, gdyż może to mieć nieodpowiedni wpływ na naszego czworonoga. Skupimy się tu tylko na aspekcie żywieniowym. Uogólniając, pies jest zwierzęciem mięsożernym i w naturalny sposób jego układ pokarmowy przystosowany jest do trawienia surowego mięsa. W efekcie udomowienia zmianom uległy także mechanizmy sterujące metabolizmem psa, w tym tolerancja na „nienaturalne” produkty. Gotowane kasze, ryż czy makaron są zazwyczaj przez psa jedzone chętnie i bez negatywnych konsekwencji. Podobnie większość gotowanych i rozgniecionych warzyw. Gorzej jest jednak z solą i innymi przyprawami, cukrem, octem, musztardą, ketchupem, majonezem i wszelkiego rodzaju sosami. Oczywiście mała ilość któregoś z tych składników nie powinna stanowić problemu, natomiast gdy jest stałym elementem pokarmu psa, może doprowadzić do bardzo poważnych zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego naszego czworonoga i doprowadzić do jego choroby lub wywołać alergię. Lepiej zatem ich unikać lub przynajmniej bardzo ograniczyć.
Więcej w temacie „Czego pies nie może jeść?”.

  Które produkty są odpowiednie dla psów z alergią pokarmową?

W przypadku psów alergia pokarmowa ma zazwyczaj podłoże wtórne i jest konsekwencją błędów żywieniowych popełnianych przez ich właścicieli. Odpowiednia dieta już od wieku szczenięcego znacznie ogranicza ryzyko wystąpienie alergii pokarmowej u psa. Jeśli problem ten  wystąpi po przejściu z karmy gotowej na surowe mięso należy podjąć działania, mające na celu wyeliminowanie czynnika alergennego w pokarmie. Zazwyczaj jest to białko zawarte w mięsie wołowym, wieprzowym, rzadziej drobiowym lub w którymś składniku pochodzenia roślinnego. Zastosowanie diety eliminacyjnej pozwala w takim przypadku na zdiagnozowanie i wyeliminowanie uczulającego składnika diety. Polega ona na zastąpieniu dotychczasowych, składników pożywienia jednym nowym (na przykład tylko jagnięcina i marchew) i obserwowaniu reakcji czworonoga. Jeśli po upływie 6-ciu tygodni objawy alergii nie ustąpią należy podawane składniki nowymi (np. konina i ziemniaki). Jest to metoda żmudna i czasochłonna, jednak mając na uwadze dobro psa - najodpowiedniejsza. Bardzo ważne jest by stosowanie diety eliminacyjnej było połączone z uważną obserwacją psa, a najlepiej z częstą konsultacją z lekarzem weterynarii.
Stosunkowo bezpieczne, rzadko uczulające są produkty z jagnięciny, koniny, dziczyzny królika i ryby. Z produktów roślinnych natomiast polecane są: marchew, buraczki

  Jak i czym karmić szczenięta?

W przypadku szczeniąt karmienie surowym mięsem można zacząć już w momencie odstawienia od piersi. Na początku należy podawać delikatne zmielone mięsa w 4-5 niewielkich posiłkach. Może to być mięso drobiowe, królik, cielęcina lub jagnięcina oraz podroby. Po kilku dniach można wprowadzać delikatne mięsa z kością, rybę, mieszanki owocowo-warzywne i oleje. Cenne już w początkowym etapie karmienia są delikatne kości mięsne, czyli np. szyje drobiowe skrzydełka, łapki, które oprócz dostarczania składników odżywczych, doskonale masują dziąsła. Systematycznie zwiększamy podawane porcje i zmniejszamy ich częstotliwość (w 6-8 tygodniu życia 3 posiłki dziennie). Wprowadzamy do diety wołowinę i koninę (w tym żołądki z treścią). Bardzo ważne jest też by w okresie intensywnego wzrostu psa dostarczyć mu niezbędnego wapnia i fosforu. Dlatego do 6 miesiąca życia mieszanki mięsno-kostne powinny dominować w menu. Cały czas pamiętajmy o przekąskach z kości i chrząstek.

W pierwszych trzech miesiącach życia szczenięta powinny otrzymywać dziennie pożywienie w ilości 8-10% masy ciała. Następnie ilość tę systematycznie zmniejszamy, by rocznemu psu podawać pokarm dwa razy dziennie, stanowiący 2-3% masy ciała.

  Czy trzeba podawać psu różne rodzaje mięs?

Zakładając, że u naszego psa nie występuje alergia pokarmowa na jakiś rodzaj pożywienia, idealnym rozwiązaniem jest urozmaicone menu, zarówno jeśli chodzi o gatunki mięs, części, z których pochodzą jak i ich formę. Pozwoli to dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywczych i spełnić różne funkcje. Oczywiście nie znaczy to, że musimy naszemu pupilowi serwować w każdym posiłku inne mięso! Wręcz przeciwnie – warto zwrócić uwagę, co pies najchętniej je i tego się trzymać. Na przykład niektóre psy nie lubią baraniny lub koniny. Nie szkodzi, bez nich również dieta może być kompletna i urozmaicona. Ważne by sposób odżywiania naszego psa był przemyślany i uwzględniał faktyczne jego potrzeby. Dopilnujmy, by w menu znalazły się nie tylko składniki mięsne, ale także kości do gryzienia, podroby, owoce i warzywa, od czasu do czasu ryba oraz olej i ewentualnie żołądki z treścią (żwacze). Tych ostatnich unika się ze względu na nieprzyjemny dla człowieka zapach, jednak psy jedzą je zazwyczaj bardzo chętnie, dzięki czemu wzbogacają swój układ trawienny o ważną florę bakteryjną.
Bardzo istotnym argumentem przemawiającym za urozmaiconą dietą jest jej oddziaływanie na zmysły i zachowanie psa. Nowe zapachy i smaki, różne kości i chrząstki, które „wymagają myślenia” by je zjeść, stymulują mózg i cały układ trawienny psa. Zwiększona produkcja śliny i soków żołądkowych ułatwia trawienie. Nasz pies jest wyraźniej szczęśliwy!

  Czy oleje są koniecznym dodatkiem?

Dwie najważniejsze role, które w odżywianiu psa odgrywają tłoczone na zimno oleje pochodzenia rybnego i roślinnego to:
- ułatwiają procesy trawienne,
- dostarczają cenne składniki odżywcze, w tym głównie nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy.
Uzupełnianie codziennych posiłków niewielką ilością specjalnego oleju korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie narządów wewnętrznych psa, wzmacnia jego system odpornościowy, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu, ogranicza procesy starzenia, poprawia sprawność wzroku i funkcjonowania układu nerwowego.
Oleje, z podobnym skutkiem, możemy zastąpić podawaniem systematycznie, raz-dwa razy w tygodniu ryb. Najlepiej gdy jest to łosoś, dorsz lub flądra. Mogą też być sardynki, pstrąg, śledź, karp. Ryba powinna być surowa, może być z ośćmi, w kawałkach lub zmielona.

  Czy żołądki z treścią są niezbędne w diecie psa?

Nie są niezbędne, jednak pełnią bardzo ważne role w diecie psa. Rolę żołądków z treścią mogą w pewnym stopniu spełnić rozdrobnione owoce i warzywa wspomagane suplementami (np. drożdże piwne).
Ze względu na zawartość, konsystencję i nieprzyjemny zapach nieczyszczone żołądki (księgi, żwacze) są przez właścicieli psów niechętnie podawane. Wybór żołądków czyszczonych nie jest w tym wypadku zadowalającą alternatywą, ponieważ najważniejsza pod względem żywieniowym psa jest ta „najgorsza”, częściowo przetrawiona zawartość krowiego, końskiego lub owczego żołądka. Jest to źródło cennych minerałów i witamin, błonnika i białka roślinnego, kwasów tłuszczowych oraz flory bakteryjnej wspomagającej trawienie i mającej działanie probiotyczne (ograniczają rozwój bakterii szkodliwych). Podawanie żołądków z treścią usprawnia perystaltykę i pomaga w usuwaniu złogów. Z powyższych powodów szczególnie zaleca się ich podawanie w okresie przejściowym po zmianie karmy z suchej na surowe mięso – w pierwszych kilku dniach mogą być wyłącznym składnikiem diety. W późniejszym okresie warto by ta karma w miarę regularnie pojawiała się w psiej misce bądź to jako niewielki dodatek raz dziennie, bądź też normalna porcja co kilka dni.

  Mój pies nie zjada wszystkiego co mu podaję. Czy to normalne? 

W przypadku zdrowego, przystosowanego do karmienia surowym mięsem psa może to być oznaką, że to co ma w misce mu nie smakuje. Jeśli jest to nowy rodzaj mięsa lub nowy dodatek (warzywo, olej) można to od razu zauważyć po ostrożnym rozpoczęciu jedzenia. Jeśli kolejna próba z niechcianym składnikiem nie zostanie przez psa zaakceptowana, lepiej z niego zrezygnować. Jeżeli jednak podajemy sprawdzone składniki lub pies je normalnie, ale pozostawia resztki w misce, może to oznaczać, że pies jest po prostu syty. Karma mięsna jest wysoko kaloryczna, szczególnie karmy składające się z tkanki mięśniowej i tłuszczu, w związku z czym mniejsza ilość pokarmu zaspokoi zapotrzebowanie energetyczne psa.
Pewne uogólnione wskazówki dotyczące zalecanego dawkowania pokarmu dla psów znajdą Państwo w temacie „Jakie są optymalne ilości w karmieniu surowym mięsem?”
Zawsze należy uważnie obserwować psa – czy w jego zachowaniu nie ma oznak dolegliwości żołądkowych, alergii, choroby, obecności pasożytów, osłabienia itp. W przypadku wystąpienia tych objawów zaleca się konsultację z lekarzem weterynarii.

  Mój pies interesuje się odchodami zwierzęcymi i pije wodę z kałuży. Czy to niebezpieczne?

Nie tyle niebezpieczne, co symptomatyczne. Należy pamiętać, że układ pokarmowy psa funkcjonuje inaczej niż ludzki i jest przystosowany do trawienia innego pożywienia, ale też do innej flory bakteryjnej. Odpowiednia dla psa flora bakteryjna występuje między innymi w kale zwierząt roślinożernych, w stojącej wodzie lub w padlinie. Najlepszym jej źródłem są jednak nieoczyszczone żołądki. W przypadku psów karmionych surowym mięsem z ich dodatkiem problem zainteresowania kałem w zasadzie nie występuje. Inaczej jest gdy występuje niedobór „dobrych” bakterii. Pies instynktownie stara się je pozyskać czy to pijąc wodę z kałuży, czy też jedząc odchody roślinożerców. Podobny mechanizm występuje w przypadku niedoboru witamin – pies je trawę. Oczywiście są to tylko półśrodki, które nie zapewniają pełnego zapotrzebowania psa na niezbędne składniki odżywcze.

  Które produkty są lepsze: w kawałkach, drobno czy grubo zmielone?

Tak naprawdę dla dorosłego, zdrowego psa nie ma większego znaczenia, czy otrzyma mięso drobno, grubo zmielone, czy też w kawałach. Jeśli uzna je za apetyczne, to niezależnie od formy zje je chętnie i z takim samym efektem dla układu trawiennego. Drobno zmielone mięso jest zalecane szczeniętom, starym psom, z problemami trawiennymi oraz w okresie przejścia z karmy suchej na naturalną. Mięso grubo zmielone z kością lub chrząstką może być w tych wypadkach trudniej trawione, zalegać dłużej w żołądku i jelitach i być powodem wymiotów, rozwolnienia lub problemów z wypróżnianiem.  Mięso w kawałkach może być przez psa gryzione, żute i dzięki temu chętniej zjadane a ponadto korzystnie działa na dziąsła i zęby psa. Podobnie jest z mięsem na kości, z chrząstką i ścięgnami. Z punktu widzenia właściciela psa kupującego gotowe karmy, mięsa grubo zmielone lub w kawałkach jest łatwiejsze do identyfikacji. Rzetelny producent daje jednak równie wartościowy surowiec także do produkcji karm drobno mielonych. Jest to i tak możliwe do zweryfikowania innymi sposobami.
Najlepiej, jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań, urozmaicać dietę naszego czworonoga serwując mu zróżnicowane pokarmy nie tylko jeśli chodzi o gatunek mięsa, ale także jego formę.

 

Zachęcamy do odwiedzenia naszego bloga http://blogzdrowypies.pl/, gdzie znajdą Państwo więcej informacji na temat żywienia psa, jego zdrowia, pielęgnacji i zachowań.

Pomocny przy planowaniu zamówień, szczególnie w początkowym okresie karmienia surowym mięsem może być też nasz kalkulator diety www.miesodlapsow.pl/dieta.

Mają Państwo do nas jakieś pytanie? Proszę do nas napisać. Chętnie odpowiemy.